vrijdag 11 januari 2008

SYNCHROONZWEMMEN bij Watervrienden Almere

Synchroonzwemmen: Topsport Zonder Zuurstof


Wie kent de reclamespotjes niet van de Krasloterij? Ze zien er wel belachelijk uit die 2 mannen die in een modderpoel of aquarium Synchroon(proberen te)zwemmen. Ook de sport maken ze op deze manier belachelijk. Je kan het ook anders zien! Het betreft natuurlijk ook een reclame voor een zeer moeilijk onderdeel van de watersport. Het is niet niks om allerlei ingewikkelde oefeningen te doen in het water en dan met een geweldige glimlach weer boven water te komen. Petje af!

Ook deze sport wordt beoefend in Almere enwel bij de Watervrienden Almere. Ze trainen in het Zwembad Almere-Stad. Door alle perikelen die er zijn met de Sportfondsen zwembaden noem ik het zwembad maar voor het gemak even geen Sportfondsenbad meer.

Synchroonzwemmen is een sport die een mengeling inhoudt van zwemmen, dans en gymnastiek. Het vraagt veel van de zwemsters namelijk kracht, uithoudingsvermogen maar ook lenigheid en artistiek vermogen. Er worden hele platforms gebruikt om elkaar uit het water te lanceren en als volleerde acrobaten hun kunsten te vertonen boven en onder het water.

Impressie Vrije kuur synchroonzwemmen senioren Widex GZC Donk 13 januari 2008 Nationale Kampioenschappen



Sinds 1984 is deze sport een volwaardige Olympische Sport geworden waar in 2 disciplines medailles te verdienen zijn. Namelijk als een duet of als een team. De competities voor beide disciplines bestaat uit een technisch- en uit een vrije uitvoering. Beide worden uitgevoerd op muziek binnen een bepaalde tijdslimiet. In de technische uitvoering, zwemmen de zwemsters specifieke bewegingen in een vastgestelde volgorde. In de vrije uitvoering zijn er geen beperkingen voor wat betreft de muziek of de choreografie. De juryleden kijken bij iedere uitvoering naar de hoogte van de moeilijkheidsgraad, risico, onberispelijke uitvoering, of het simultaan gaat, vernieuwende choreografie en de schijnbaar moeiteloze prestatie.

Het opvallende aan het synchroonzwemmen is het lange onder water blijven. Daar is een hele lange training voor nodig. Het opbouwen van het onder water blijven gebeurd al meteen vanaf het begin, samen met het aanleren van de basistechnieken zoals het netjes drijven in verschillende richtingen door de handen anders te bewegen. Er wordt heel veel aandacht besteedt aan diverse onderdelen en dat is: conditiezwemmen, techniek, muziekgevoel en lenigheid. Ook moeten de meisjes leren tellen om met de muziek mee te gaan zwemmen. Een veel voorkomend figuur is de spagaat en die kan je natuurlijk alleen uitvoeren als je lenig bent en dat vergt veel oefening.

Om lang onder water te kunnen blijven maken de zwemsters gebruik van de zogenaamde neusklem. Hiermee voorkomen ze, dat als ze lang onder water, ondersteboven, hun moeilijke figuren uitvoeren, dat hun neus volloopt. Er bestaat wel een ander systeem maar dat is een kostbare oplossing. Het is namelijk een van siliconen op maat gemaakte inwendige neusafdichting. Deze worden wel gebruikt door de nationale ploeg en de subtoppers. De meeste synchroonzwemsters gebruiken gewoon de "ouderwetse" neusklem.

Zoals je kan lezen hierboven heb ik het eigenlijk alleen over meiden. Dat komt omdat deze sport maar door heel weinig jongens en mannen beoefend kan worden. Dit heeft vooral te maken met een ander soort vetverhouding en lichaamsbouw. Ook heeft de man van nature minder souplesse. Vandaar! Heel af en toe zijn er toch mannen die het proberen en een enkeling haalt ook de top maar zij doen echter niet mee aan Europese- en wereldkampioenschappen. Ook doen zij niet mee aan de Olympische Spelen.

BRON: SportIn "Almere"

Watervrienden Almere
Postbus 10104
1301 AC Almere
Tel: 036-5311273
Email: info@watervrienden-almere.nl

Andere watersporten die je kunt vinden bij de Watervrienden zijn:

- Elementair Zwemmen
- Trimzwemmen
- Wedstrijdzwemmen
- Snorkelen
- Plankspringen oftewel Schoonspringen
- Waterpolo
- Figuurdrijven

LG ALMERE RALLY

Een zeer belangrijk nog niet genoemd Sportevenement!

Ik heb het al even over belangrijke sportevenementen in Almere gehad en toen noemde ik de Holland Triathlon en de Holland Cup. Een sportevement wat zeker niet vergeten mag worden is de:

LG ALMERE RALLY

De 2008 editie van de LG Almere Rally wordt de zwaarste en langste editie uit de historie. De lengte van de klassementsproeven bedraagt ruim 170 kilometer en een aantal van deze proeven worden ook in het donker gereden en dat is natuurlijk zeer spectaculair. De deelnemers worden hier weer tot het uiterste van hun kunnen gedreven.

De LG Almere Rally bestaat uit 2 delen oftewel evenementen en wel uit de Rally zelf maar ook de Rallysprint. Op zaterdagavond, 5 april, zal de Rally van start gaan met een Superspecial die in het centrum van Almere begint. Er worden deze avond in totaal 6 klassementsproeven verreden en zondags komen er daar nog eens 11 bij. De beruchte proeven op het Almeerder Zand en Almere Poort horen bij de 11 op zondag. De LG Almere Rallysprint gaat op zondag aan het einde van de ochtend van start. De deelnemers rijden 3 verschillende klassementsproeven die elk 2 keer verreden moet worden. Om het extra moeilijk te maken worden er bij beide evenementen gebruik gemaakt van diverse soorten ondergrond. Een nieuw item in 2008 is het Superrally systeem en dat is dat de uitvallers van de 1ste dag de 2de dag weer mogen meedoen.

Hou je van Landrovers? Ook zij komen weer! Deze Britse Rallyklasse uit het leger gaat zeer zeker weer voor veel spektakel zorgen.

LG ALMERE RALLY: Een impressie van Rallymedia.nl



LG ALMERE RALLY:
zaterdagavond 5 april 2008 Start Rally
zondag 6 april 2008 Rally en Rallysprint

BRON: LG Almere Rally (Sprint) www.almererally.nl